Bionext+inventariseert+biologische+hulpmeststoffen
Nieuws
© William Hoogteyling

Bionext inventariseert biologische hulpmeststoffen

Bionext voert in samenwerking met Biohuis een inventarisatie uit naar organische hulpmeststoffen van biologische oorsprong die de ongunstige N/P-verhouding van biologische mest (deels) kunnen compenseren.

Daarmee zou de toepassing van biologische mest bij biologische teelten verder vergroot kunnen worden. Dit is voordelig voor zowel de veehouder als de teler. En ook kunnen daarmee meer bio-reststromen in de biologische kringloop gehouden worden.

De verhouding tussen stikstof en fosfaat in een deel van de dierlijke mest is ongunstig voor veel teelten. Dit geldt met name voor kippenmest en varkensmest. Dit betekent in de praktijk dat, in combinatie met dierlijke mest, vaak andere organische hulpmeststoffen ingezet moeten worden om optimaal te bemesten bij biologische teelten.

Beperkend

De ongunstige N/P-verhouding in bepaalde soorten biologische dierlijke mest is beperkend bij diverse biologische teelten. Dit terwijl deze biologische mest wel volop beschikbaar is.

Daarnaast verdwijnen er allerlei biologische reststromen in gangbare stromen, omdat er nog geen mogelijkheid is om deze apart te houden. Daarmee verdwijnen ze uit de biologische kringloop.

De N/P-verhouding, beschikbaarheid, logistiek, verwerkbaarheid en prijs zijn belangrijke parameters waartegen potentiële meststoffen worden beoordeeld. Ook moet er perspectief zijn dat het voor alle partijen economisch uit kan.

Verenmeel

Eén van de grondstoffen die Bionext en Biohuis op dit moment (opnieuw) onder de loep hebben liggen, is verenmeel afkomstig van biologische kippen. Dit heeft een zeer gunstige N/P verhouding, maar logistiek zitten hier nog de nodige uitdagingen in. Andere grondstoffen zijn ook nog in beeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer