Bionext start campagne tegen patenten op groente

Biologische ketenorganisatie Bionext is samen met 143 biologische speciaalzaken een campagne gestart voor een wet die patenten op groente voorgoed verbiedt.

Onder de noemer 'De Grootste Zaadbank' zijn in deze winkels setjes van vijf, door patenten bedreigde groentezaden, te koop. Met dit initiatief vervolgt Bionext de campagne tegen patenten op groente.

Onlangs besloot de Europese Unie geen patenten op groente meer te willen toestaan. Dat voornemen moet echter nog worden omgezet in een wet, geeft Bionext aan.

Natuurlijke eigenschappen

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika's met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten.

Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die 100 procent natuurlijke eigenschap in zit. Bionext is daar tegen omdat de prijzen omhoog zouden gaan, er minder keuze in de winkel komt en de voedselveiligheid in gevaar is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer