%27Prijsdruk+supermarkt+bedreigt+biologische+teelt%27
Nieuws
© Ekoplaza

'Prijsdruk supermarkt bedreigt biologische teelt'

Het systeem van de laagste prijs die in de supermarkt telt en niet de kwaliteit, zou nu ook biologische producten bedreigen. Biologische supermarktketen Ekoplaza luidt daarom de noodklok.

Omdat steeds meer supermarkten biologische producten tegen prijzen aanbieden waar telers niet van rond kunnen komen, trekt Ekoplaza aan de bel.

'Zo ontstaat een scheiding tussen kwaliteits- en budget bioproducten. Grote supermarkten die biologische producten tegen een zo laag mogelijke prijs aanbieden halen hun winstmarge op gangbare producten, zoals de plofkip of de vervuilende basmatirijst.'

Verscharling

Die aanpak zou er voor zorgen dat die ook de prijs bij biologische telers drukt. 'Dat zorgt voor verschraling op allerlei niveaus. Boeren moeten steeds groter worden willen ze overleven. Telers kijken hoe ze met zoveel mogelijk toegestane middelen een grotere oogst krijgen.'

De woensdag gestarte campagne LKKRDR moet het tij keren. LKKRDR wijst consumenten op het belang van kwaliteitsbehoud en een eerlijke prijs voor biologische producten.

Omzet

De consumptie van biologische voeding nam in de afgelopen vijftien jaar continue toe. De stijging bedroeg in 2015 11,5 procent en kwam in totaal uit op 1,3 miljard euro. De groei zette in het eerste half jaar van 2016 door, becijferde Bionext. De verkoop van biologische producten in supermarkten steeg 18,5 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer