Platteland+gaat+op+in+grote+gemeenten
Nieuws
© Dirk Hol

Platteland gaat op in grote gemeenten

Een groot aantal plattelandsgemeenten gaat op in negen grote gemeenten. Hiermee daalt het aantal gemeenten vanaf 1 januari 2019 met zeventien.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken ingestemd met de aanbieding van negen herindelingsvoorstellen aan de Raad van State.

De voorstellen tot herindeling zijn ontstaan op initiatief van de gemeenten. Daarmee passen ze binnen het beleid van het kabinet, waarbij herindelingen zoveel mogelijk van onderop tot stand komen.

Noorden

In de provincie Groningen worden de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum samengevoegd tot de nieuwe gemeente Het Hogeland. Verder gaan Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn op in de nieuwe gemeente Westerkwartier.

De Friese gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

Hollanden

In Noord-Holland sluiten de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude zich aan bij Haarlemmermeer.

In Zuid-Holland vinden twee herindelingen plaats. De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard worden samengevoegd tot de gemeente Molenwaard. Noordwijk en Noordwijkerhout vormen samen de gemeente Noordwijk.

Zuiden

In Noord-Brabant gaan de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem de nieuwe gemeente Altena vormen.

In Limburg doen dat de gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen. Zij gaan op in de nieuwe gemeente Beekdaelen.

Oosten

In Gelderland vormen de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal samen de nieuwe gemeente West Betuwe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer