Gelderland+zet+in+op+vitaal+platteland
Nieuws
© William Hoogteyling

Gelderland zet in op vitaal platteland

Een kunstmestvrije Achterhoek, de uitrol van het project Vruchtbare Kringloop, coaching van agrarisch ondernemers in regio Food Valley en de ontwikkeling van natuurinclusieve verdienmodellen.

Dat zijn een paar initiatieven uit de Agenda Vitaal Platteland van Gelderland. Volgende maand praten de Statenleden erover. De landbouw is een belangrijke speler op het Gelderse platteland. Door de toenemende schaalvergroting neemt het aantal ondernemers af en overwegen velen te stoppen.

De economische basis voor een vitaal platteland staat daarmee onder druk. Tegelijkertijd vragen burgers om duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel, met oog voor milieu, natuur en dierwelzijn. Daarom wil de provincie samenwerken met initiatiefnemers aan nieuwe initiatieven, die bijdragen aan het economisch gezond houden van het landelijk gebied.

Sessies

Om daarvoor ideeën op te halen organiseerde de provincie de afgelopen periode verschillende sessie waarbij betrokken partijen hun inbreng konden leveren. Ook LTO Noord deed daaraan mee. 'Het is goed dat provincie Gelderland open staat voor de inbreng van verschillende partners. We zullen immers met elkaar vorm moeten geven aan het toekomstig buitengebied', zegt LTO Noord- regiovoorzitter oost Ben Haarman.

Voor Haarman springen drie van de vele initiatieven uit de Agenda Vitaal platteland er uit. Dat is allereerst de uitrol van het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek naar de regio's Vallei en Veluwe en naar het rivierengebied. Ook een green deal met als doel het op termijn realiseren van een kunstmestvrije Achterhoek is voor LTO Noord belangrijk. 'Beide initiatieven sluiten naadloos aan bij het beleid van de provincie naar een meer duurzame en toekomstbestendige landbouw,'aldus Haarman.

Uitrol

Blij is de LTO Noord-voorman ook met de uitrol van het project Boert Bewust, dat in de Gelderse Vallei een succes is. Ambitie is om tussen 2017 en 2020 minimaal 500 Boert Bewust-deelnemers te hebben in acht verschillende streken. Provincie Gelderland wil er 100.000 voor uittrekken.

Gedeputeerde Staten willen het project kunstmestvrije Achterhoek met 250.000 euro steunen. Daarnaast stellen ze voor om drie mestverwerkinginitiatieven in de Achterhoek elk met 25.000 te ondersteunen. Voor de uitrol van het project Vruchtbare Kringloop, is 200.000 euro beschikbaar.

De Agenda Vitaal Platteland wordt in juni door Provinciale Staten besproken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer