Vrij+spel+voor+criminelen+op+platteland
Nieuws
© Alex J. de Haan

Vrij spel voor criminelen op platteland

Op het platteland is steeds minder politie te vinden. Criminelen kunnen daardoor in die gebieden steeds meer hun gang gaan. Als er een incident is, duurt het lang voor agenten ter plaatse zijn.

Dat is de 'indruk' van de twaalf commissarissen van de Koning. Zij uiten hierover hun zorg in een evaluatierapport over de invoering van de Nationale Politie en pleiten voor meer zeggenschap van de burgemeesters waar het de politie-inzet betreft.

Volgens de twaalf ligt de focus van de politie nu te veel op de Randstad. Geregeld worden ook agenten aan het platteland onttrokken als landelijk versterking nodig is, zoals voor de inzet van de ME.

Criminaliteit

Het gevolg is dat zo een 'politieloos platteland' dreigt te ontstaan, aldus de provinciale bestuurders. Die tendens is bijvoorbeeld te zien op vakantieparken in Gelderland, waar in sommige gevallen de criminaliteit hoogtij viert.

Volgens het rapport ontbreekt het aan niet alleen aan voldoende blauw op straat, maar is er ook onvoldoende recherchecapaciteit en is er eveneens bij de waterpolitie onvoldoende mankracht, waardoor die niet naar behoren kan functioneren.

Veiligheid

Het rapport is door de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek aangeboden aan de commissie-Kuiken. Die kijkt wat in de praktijk de gevolgen zijn van de reorganisatie bij de politie. Ook de burgemeesters hebben het stuk gekregen. Voor hen zien de twaalf graag een duidelijker rol als het gaat om de openbare orde en veiligheid.

De Nationale Politie is op 1 januari 2013 van start gegaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer