Miljoen+euro+voor+beheersing+aardappelmoeheid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Miljoen euro voor beheersing aardappelmoeheid

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw stelt een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar om de komende drie jaar activiteiten uit te voeren in het kader van het Plan van Aanpak voor de beheersing van aardappelmoeheid (AM).

Het budget is afkomstig uit oude middelen van Productschap Akkerbouw. Afgelopen week heeft een stuurgroep overleg gevoerd over de programmering voor het Plan van Aanpak AM. Naast BO Akkerbouw is de stuurgroep samengesteld uit leden van Stichting TBM (teeltbevorderende maatregelen), Avebe, NAV (Nederlandse Akkerbouwvakbond) en de werkgroep LTO Zetmeelaardappelen.

De programmering betreft onderzoek en communicatie en moet een stevig fundament leggen om de problemen met AM serieus aan te pakken. En dat is niet voor niets, stelt LTO-beleidsmedewerker Jeroen Kloos in een notitie. Uit monitoringscijfers blijkt dat het percentage zwaar besmette monsters de laatste jaren sterk toeneemt.

Vertragen

Doelstelling van het Plan van Aanpak is om de verspreiding en verdere ontwikkeling van virulentere AM-populaties te vertragen. Dat is nodig om de aardappelteelt op de noordoostelijke zand- en dalgronden te continueren.

Activiteiten die in de planning staan voor het Plan van Aanpak hebben onder meer betrekking op het toetsen van aardappelrassen tegen nieuwe populaties. Verder worden technieken getest zoals het inunderen van tarragrond. Ook komt er een wetenschappelijke vergelijking van verschillende bemonsteringssystemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer