Opnieuw aardappelsurveys met helikopter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat dit jaar net als in 2015 aardappelsurveys uitvoeren met een helikopter.

Opnieuw+aardappelsurveys+met+helikopter
© NVWA

Vorig jaar werden de surveys met helikopter uitgevoerd in het zetmeelgebied om valplekken vanwege aardappelmoeheid (AM) in aardappelgewassen vast te stellen.

De resultaten van dit steekproefonderzoek werden in 2015 enigszins verstoord vanwege de soms extreem wisselende groeiomstandigheden. Niet alle afwijkingen in de groei op de percelen waren daarom toe te schrijven aan AM.

Virulentere populaties

In het zetmeelgebied richt de controle van de NVWA zich dit teeltseizoen ook vooral op de aanwezigheid van virulentere G. pallida-populaties. In een rapportage aan de Europese Commissie meldt de NVWA dat er aanwijzingen zijn dat deze populaties ook in Nederland voorkomen.

Percelen waarvan de uitslagen uitwijzen dat er virulentere populaties van de pallida-aaltjes kunnen zijn, worden komend jaar nader onderzocht. Volgens de NVWA is het belangrijk dat telers zorgvuldig omgaan met een mogelijke besmetting.

Zetmeeltelers informeren

Afgelopen winter hebben Stichting TBM (teeltverbeterende maatregelen voor zetmeelaardappelen), Avebe en LTO gezamenlijk de zetmeeltelers geïnformeerd over de ontwikkeling van AM. De bewustwording betreft omgang met grond, materiaal en machines.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer