Verwerken+fipronilmest+duurt+langer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Verwerken fipronilmest duurt langer

Pluimveehouders die door de fipronil-crisis zijn getroffen kunnen hun besmette mest niet direct laten verwerken. BMC Moerdijk verwerkt sinds deze week maximaal 200 ton verontreinigde pluimveemest. Het verwerken van teveel besmette mest ineens blijkt lastig en duur.

Op aanwijzing van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de NVWA wordt sinds ruim een week bij energiecentrale BMC Moerdijk pluimveemest verwerkt, die het bestrijdingsmiddel fipronil bevat. Na de eerste ervaringen met de verwerking van deze mest is besloten de dagelijks te verwerken hoeveelheid fipronil mest te beperken tot maximaal 200 ton.

Dat is een stuk minder dan in de eerst week toen 2.500 ton besmette mest werd verwerkt.

Meer fosfaat

BMC Moerdijk krijgt met de aangeleverde fipronil mest een groter gehalte aan leghennenmest, vergeleken met de mest die BMC afneemt van de bij Coöperatie DEP aangesloten pluimveehouders.

Operationeel directeur Luc Westdorp: 'Leghennenmest bevat meer fosfaat en dat heeft invloed op het verwerkingsproces en op de kosten daarvan. Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. Wat we níet willen is de kosten voor getroffen pluimveehouders verder op laten lopen. Onze intentie is te helpen bij de problemen die fipronil in de gehele pluimveesector veroorzaakt. We hebben besloten de hoeveelheid fipronil mest die we per dag verwerken aan te passen en hebben dat afgestemd met EZ.'

Algemeen directeur Kees de Regt vult aan: 'We verwerken die fipronil mest dus wel, alleen het duurt wat langer dan gehoopt.'

Kritiek

De Regt vindt de kritiek dat BMC Moerdijk zou willen profiteren van de fipronil crisis onterecht: 'In 2006 hebben ongeveer 600 pluimveehouders besloten fors te investeren in hun eigen duurzame verwerking van pluimveemest. Het is niet meer dan logisch dat wanneer EZ en NVWA besluiten dat fipronil mest bij BMC moet worden verwerkt niet-aangesloten pluimveehouders daar een toeslag voor betalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer