Twee vroege meldingen van fipronil bij NVWA

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn vorig jaar niet een, maar twee meldingen binnengekomen over het illegale gebruik van fipronil in stallen.

Twee+vroege+meldingen+van+fipronil+bij+NVWA
© Dirk Hol

Daarnaast is het middel ook gebruikt bij bedrijven met vleeskalveren. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Donderdag debatteert de Kamer over het fipronilschandaal.

'In een van de twee meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen', schrijven de bewindslieden. Wat de andere melding inhield wordt uit de brief niet duidelijk. De NVWA wilde in de aanloop naar het debat van donderdag geen vragen hierover beantwoorden, of uitleggen waarom de twee meldingen tot één signaal zijn gecombineerd.

Er zijn zeven bedrijven die eerder niet in het vizier waren van de NVWA: het gaat om vijf pluimveebedrijven, een vleeskalverbedrijf en een gemengd bedrijf. De resultaten van de tests op fipronil bij de zeven bedrijven zijn nog niet binnen. Het is niet uitgesloten dat er eerder besmet kalfsvlees in de voedselketen terecht is gekomen, maar daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor.

Bij het vleeskalverbedrijf troffen de inspecteurs die vorige week langs gingen geen kalveren aan. De kalveren van het gemengde bedrijf worden voorlopig nog niet geslacht.

Chickfriend heeft naast fipronil ook de amitraz gebruikt. Dit middel - dat minder schadelijk is dan fipronil en sneller in het lichaam wordt afgebroken - mag in Nederland eveneens niet worden gebruikt als middel, maar dat is wel gebeurd, blijkt uit de administratie van Chickfriend. De zeven bedrijven worden naast fipronil ook op amitraz getest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer