Van+Dam+geeft+getroffen+pluimveesector+geen+compensatie
Nieuws
© Dirk Hol

Van Dam geeft getroffen pluimveesector geen compensatie

Er komt geen compensatie voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag gezegd tijdens het spoeddebat over de fipronil-crisis. Daarin nam hij het samen met minister Edith Schippers op voor de fel bekritiseerde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De staatsecretaris wees op een al eerder bekend gemaakt pakket aan maatregelen die de getroffen pluimveehouders moeten helpen om het hoofd voorlopig boven water te houden. Ze krijgen 1 jaar uitstel van betaling voor belastingen, het diergezondheidsfonds en de aflossing van kredieten voor bedrijven.

Banken kunnen gebruik maken van de garantie 'werkkapitaal', maar dit achten zij niet nodig. Het moet voor de groep pluimveebedrijven makkelijker worden om nieuwe kredieten te krijgen via een borgstellingsfonds. Dit fonds verlaagt het risico voor banken.

Ondanks dit alles verwacht Van Dam dat er pluimveebedrijven zullen zijn die affaire niet zullen overleven.

Campagne

Daarnaast komt er een publiekscampagne om het imago van het Nederlandse ei weer terug te krijgen, vooral in buurland Duitsland. Het overgrote deel deel van de Nederlandse eieren gaat namelijk naar dit land.

Het geld voor de campagne moet uit Brussel komen. Mocht dit te weinig zijn dan past het ministerie van Economische Zaken bij, volgens Van Van Dam.

Rommelig

Tijdens het het spoeddebat verdedigden Schippers en Van Dam de NVWA. Wel noemden ze de communicatie van de NVWA rommelig.

Beide bewindslieden stellen dat de NVWA met de kennis van toen juist gehandeld heeft. Volgens Van Dam krijgt de NVWA te weinig waardering maar hij wil wel dat de voedselwaakhond beter gaat samenwerken met de sector. Hij gaat samen met boeren en andere betrokkenen een plan maken om de zelfcontrole te versterken.

Ook wil hij onderzoeken of het mogelijk is dat de NVWA bij meldingen direct signalen kan doorgeven aan de sector.

Verbetertraject

Schippers wees tevens naar een verbeterplan voor de NVWA: 'Het is inderdaad zo dat de NVWA beter kan en moet. Daarom is het verbetertraject ingeslagen', aldus de minister.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer