Maatwerk in geurbeleid Emmen

Gemeente Emmen moet in het nieuwe geurbeleid meer oog hebben voor de investeringen die boeren al doen. Bedrijven investeren al volop in vermindering van de ammoniakemissie waardoor ook de geuruitstoot verlaagt.

Maatwerk+in+geurbeleid+Emmen
© Hilde Boelema

Dat schrijft LTO Noord in een reactie op de geurgebiedsvisie en concept geurverordening van Emmen. Volgens de organisatie zou een strenger beleid verdere investeringen in milieuverbeteringen alleen maar in de weg staan. 'Ondernemers die op slot worden gezet, verliezen de motivatie maar ook de mogelijkheid om te investeren en te innoveren', aldus LTO Noord. Zij geeft de voorkeur aan een maatwerkbenadering waarin wordt meegedacht met de ondernemers.

Herstructurering

LTO merkt op dat er momenteel ook wordt gewerkt aan een gemeentelijke regeling die herstructurering van verouderde pluimvee- en varkensstallen mogelijk moet maken. Juist op locaties waar deze stallen tussen of dichtbij woningen zijn gelegen kan zo'n herstructurering ook geuroverlast tegen gaan, stelt LTO Noord. De organisatie roept gemeente Emmen daarom op zo'n regeling voortvarend op te pakken.

Voor grondgebonden bedrijven boven 200 melkkoeien komt er geen verruiming. Voor deze groep wordt in de gebiedsvisie zelfs gesuggereerd de minimale afstandnorm op te schroeven van 50 naar 100 meter. Ook als sprake is van een ruim bouwblok zou dat volgens LTO Noord nog steeds een blokkade in de bedrijfsontwikkeling opleveren. 'Een bouwblok kan groot zijn, maar dat zegt nog niks over de historisch bepaalde afstand tussen de stallen en de woningen in de buurt. Een aanscherping is dan niet oplossingsgericht.'

Naar achteren bouwen

Voor melkveehouders die boven de 200 melkkoeien willen groeien, ligt de oplossing vaak in het verder naar achteren bouwen, het landbouwgebied in. 'Het is voor iedereen van belang dat om hier als gemeente geen blokkades voor op te werpen', aldus de landbouworganisatie.

Geurbeleid moet vooral worden ingezet om probleemsituaties op te lossen, zegt LTO Noord. Lukt dat niet voor een bedrijfsituatie, dan moet maatwerk mogelijk blijven. Daar doet gemeente Emmen nu geen concrete uitspraken over. 'Er moeten kaders voor dat maatwerk worden aangegeven', stelt LTO Noord voor.

Volgens de organisatie moet er zo binnen de verordening een mogelijkheid komen meer melkveehouders te helpen bij hun bedrijfsontwikkeling. Gebeurt dat niet, dan blijft er een groep veehouders over die met de nu voorgestelde verordening niet is geholpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer