The+Fruit+Farm+Group+neemt+Hartman+over
Nieuws
© Eigen foto

The Fruit Farm Group neemt Hartman over

The Fruit Farm Group heeft glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum overgenomen. Het fruit- en groentebedrijf wil binnen vier jaar groeien van 72 hectare naar 110 hectare. Dat zorgt voor 150 tot 200 extra fte's, boven op de huidige 180 fte's. Het areaal wordt zo veel mogelijk omgebouwd naar biologisch. Daarnaast wil de huidige eigenaar van Hartman een energieneutraal bedrijf maken.

The Fruit Farm Group heeft met de overname van Hartman dat een omzet heeft rond de 40 miljoen euro, een jaaromzet van 200 miljoen euro en teelt onder andere ananas in Costa Rica, bananen in Suriname, appels, peren en avocado's in Zuid-Afrika en kersen in Turkije. Het bedrijf begint eind dit jaar met het boren naar aardwarmte om daarmee de kassen te verwarmen. Dat kost zo'n 20 tot 25 miljoen euro.

Dat moet uiteindelijk zorgen voor zo'n 70 procent besparing op de energierekening. Tien jaar geleden had Hartman hiervoor al plannen, door de economische malaise kwamen dit niet van de grond.

De partijen maakten dit vrijdagmorgen tijdens een persconferentie bekend in het oude stadhuis van Franeker.

Familiebedrijf

Hartman is met 30 procent marktaandeel de grootste biologische teler in groente in Nederland, maar groeit hiermee ook uit tot een van de drie grootste Nederlandse glastuinbouwbedrijven. Reden voor de overname buiten de familie is volgens voormalig eigenaar en aandeelhouder Wim Hartman dat hij met zijn 71 jaar graag een keer wil stoppen, maar geen geschikte overnamekandidaat in de familie Hartman had.

'Voor mij houdt het gezien mijn leeftijd een keer op. Ik ben hier al tien jaar mee bezig. Veel familieleden zijn al met pensioen. Het is heel complex om dit bedrijf over te nemen. Niet iedereen is daar geschikt voor. Mensen moeten de verantwoordelijkheid aankunnen, het gaat om grote investeringen. Binnen ons gezin is een heel sterke samenhang, we weten goed wat we doen.'

Commissaris

Wim Hartman blijft de eerste vijf jaar nog betrokken bij het bedrijf. Hij treedt toe tot de Raad van Commissarissen. Zijn zoon en dochter blijven werkzaam in het bedrijf.

Hartman, het bedrijf werd opgericht in 1948, verplaatste 48 jaar geleden naar het Noordwest-Friese Sexbierum vanwege stadsuitbreiding van Den Haag. 'We zijn met 2 hectare gestart. Dat was toendertijd al vrij groot. De algemene opinie gaf ons weinig kans van slagen om daar een bedrijf te beginnen. Maar met hulp van overheden, familie en medewerkers hebben wij een mooi bedrijf neer kunnen zetten. We zijn met biologisch veruit het grootste glastuinbouwbedrijf in Nederland.'

Volgens Hartman komt dat onder andere doordat het bedrijf altijd zijn eigen koers heeft gevaren. 'Door deze eigenzinnigheid werden we weleens met een heel scheef oog aangekeken. Wij zochten direct contact met de eindleverancier. Dat werd eerst negatief ontvangen.'

Albert Heijn

De producten, biologische komkommers, paprika's, zoetpuntpaprika's, aubergines en cherry- en trostomaten levert Hartman al decennialang aan Albert Heijn en Bakker Barendrecht.

Die eigen koers varen is wat de twee ondernemers bindt, geeft de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe aan. 'Zij durven in te gaan tegen de heersende opinie, durven te veranderen en te innoveren. Naast paprika's, pepers en poetsdoeken kijken zij naar people, planet en profit.'

Het bedrijf nog meer verduurzamen is het doel van de nieuwe eigenaar Hein Deprez . 'Iedereen verstaat wat anders onder duurzaamheid. Het telen van een biologisch product is nog maar een facet van duurzaamheid. Omgevingsvriendelijkheid is ook een facet. Duurzaam betekent ook mensen een goede kwalitatieve job kunnen bieden en correct betalen. En het allerbelangrijkste: duurzaamheid betekent dat je toegankelijk moet zijn voor alle consumenten, het duurzame product moet betaalbaar zijn.'

Energieneutraal

Volgens Deprez gaat boren naar aardwarmte hier veel aan bijdragen. Samen met provincie Fryslân gaat het bedrijf bekijken hoe het energieneutraal kan worden, zodat 'de glastuinbouw uiteindelijk de duurzaamste vorm van het produceren van voedsel wordt'.

Hiervoor werkt Hartman samen met Fûns Skjinne Fryske Enerzjy, Nationaal Groenfonds, gemeente en provincie. Eind dit jaar wordt een start gemaakt met het boren naar aardwarmte 3 kilometer onder de grond. 'De vraag is hoeveel capaciteit die bron gaat opleveren', geeft Bal aan.

Waddenglas

Voor de uitbreiding betrekt het bedrijf 40 hectare uit het project Waddenglas van de gemeente en de provincie om glastuinbouw in het gebied te stimuleren . Hiermee is Waddenglas ook afgesloten, stelt De Rouwe.

De Rouwe noemt de overname een 'enorme stap' voor tuinbouwwereld in Nederland. Zeker ook omdat het bedrijf zich verder gaat richten op de biologische teelt. 'Deze overname kan een voorbeeld zijn voor andere bedrijven.'

Bonbons

Er waren volgens Hartman geen andere overnamekandidaten. Deprez en Hartman leerden elkaar kennen via Albert Heijn. 'We hoeven elkaar maar aan te kijken, weten we wat we bedoelen. Het is een fijn gevoel dat ik het op deze manier kan doen.'

Over de overnamesom willen de partijen niets kwijt. 'We hebben drie dozen bonbons gekregen', grapt Willem Hartman.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer