Milieubelastingen+levert+overheid+25+miljard+op
Nieuws
© Pixabay

Milieubelastingen levert overheid 25 miljard op

De overheid heeft 20,7 miljard euro aan milieubelastingen en 4,6 miljard euro aan milieuheffingen in 2016 geïnd. Dit is 3 procent meer dan het jaar ervoor

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Milieubelastingen komen in de algemene middelen en zijn vooral gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto's en het energieverbruik. Milieuheffingen worden opgelegd voor de financiering van specifieke milieumaatregelen. Voorbeelden zijn afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing.

De accijns op brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de energiebelasting waren in 2016 respectievelijk 8,1 miljard euro, 5,6 miljard euro en 5 miljard euro. De opbrengsten van de energiebelasting zijn met 10,7 procent het hardst gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De opbrengst van de belasting op nieuw aangeschafte personenauto's en motorrijwielen (BPM) steeg met 6,1 procent ten opzichte van 2015 tot 1,6 miljard euro.

Opbrengsten

De afgelopen vijf jaar is het aandeel van milieubelastingen en -heffingen vergeleken met de totale belastingopbrengsten gedaald van 17,1 procent in 2011 naar 15,3 procent in 2016. De opbrengsten van de milieubelastingen en -heffingen zijn minder hard gestegen dan de inkomsten uit andere belastingen.

De milieulastendruk in Nederland is hoog vergeleken bij andere Europese landen, aldus het CBS. Het aandeel van milieubelastingen en -heffingen in de belastingopbrengsten inclusief sociale premies was in 2015 in Nederland 9 procent. In Servië is het aandeel met 11 procent het hoogst en in België met 4,7 procent het laagst. Het aandeel milieubelastingen en –heffingen van de 28 landen van de Europese Unie is gemiddeld 6,3 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer