LTO+maakt+fiscale+afspraken+over+burenhulp
Nieuws
© Pixabay

LTO maakt fiscale afspraken over burenhulp

LTO Nederland heeft met de Belastingdienst de afspraak over 'burenhulp' vernieuwd. De inkomsten uit het werk bij collega's worden voortaan als winst uit onderneming aangemerkt als is voldaan aan drie voorwaarden.

Veel agrarische ondernemers werken naast hun eigen bedrijf ook bij collega's en krijgen hiervoor een vergoeding. Het werken bij andere agrariërs speelt vooral bij ondernemers in opvolgingssituaties of bij ondernemers die extra capaciteit beschikbaar hebben omdat het eigen bedrijf niet meer kan groeien.

De nieuwe afspraak tussen LTO en de Belastingdienst betekent dat de inkomsten uit het werk bij collega-agrarische ondernemers als winst uit onderneming aangemerkt moeten worden. Daarbij moet wel worden voldaan aan drie criteria.

Criteria

Ten eerste moet er een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst zijn. Voor de overeenkomst van opdracht kan gebruik gemaakt worden van de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst van LTO.

Ook mogen de werkzaamheden bij de andere ondernemer maximaal 30 procent van het totaal aantal uren bedragen binnen de eigen onderneming, met een maximum van 600 uur per jaar. Daarmee moeten de werkzaamheden bij de andere onderneming ondergeschikt zijn aan het werk in het eigen bedrijf.

Verder moeten de werkzaamheden soortgelijk zijn aan het werk in de eigen onderneming.

Inkomstenbelasting

Als aan deze criteria wordt voldaan dan zijn de inkomsten uit deze werkzaamheden winst uit onderneming. Deze worden bij de opdrachtnemer belast met inkomstenbelasting.

LTO is blij met deze aanpassing die duidelijkheid geeft aan agrarische ondernemers. Klik hier voor de nieuwe afspraken in het convenant tussen Belastingdienst en LTO Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer