Pluimveehouders+krijgen+steun+van+overheid+en+banken
Nieuws
© Twan Wiermans

Pluimveehouders krijgen steun van overheid en banken

De overheid en de banken lijken bereid om de gedupeerde pluimveehouders bij te staan. Dat bleek woensdagmiddag uit mededelingen van NVP- voorzitter Hennie de Haan en staatssecretaris Martijn van Dam tegenover de NOS. Dat gebeurde na afloop van een overleg waarbij pluimveesector, overheid, NVWA en de banken aanwezig waren.

Over hoe die steun er uit zal zien is nog niets bekend. De banken hebben wel toegezegd dat zij ervoor zorgen dat pluimveebedrijven op de korte termijn niet in financiële problemen komen. Gedupeerden moeten hun rekeningen kunnen blijven betalen.

Geen geld op de plank

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam ligt er bij de overheid geen geld op de plank om alle kosten te dekken. Het ministerie geeft getroffen bedrijven wel uitstel van betaling op premies die ze aan het Diergezondheidsfonds moeten betalen. Er wordt ook gekeken of andere rekeningen aan de overheid tijdelijk kunnen blijven liggen.

Europese commissie

Eerder vandaag pleitte Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik bij de Europese Commissie voor financiële noodsteun voor de Nederlandse pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis.

'Europese steunmaatregelen zijn ook getroffen bij eerdere land- en tuinbouwcrises, zoals de EHEC-affaire in 2011. Gezonde familiegezinsbedrijven in de pluimveehouderij mogen door deze affaire niet omvallen', aldus Schreijer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer