Belgi%C3%AB+beschuldigt+NVWA+van+traag+handelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

België beschuldigt NVWA van traag handelen

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme zegt dat de Nederlandse NVWA al in november 2016 wist van een mogelijke fipronil-besmetting van eieren. Dit zou blijken uit interne memo's van de voedsel- en warenautoritieit die de Belgen in handen hebben..

Ducarme moest zich woensdag in het Belgische parlement verdedigen tegen de beschuldiging dat België te traag zou reageren op de fipronil-besmetting. Daarbij kwam de minister met de beschuldiging aan het adres van de NVWA naar buiten.

Tegenover de NOS erkent inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA dat er eind 2016 een tip binnenkwam over het gebruik van fipronil bij het schoonmaken van stallen. Dit zou een van de honderden meldingen zijn die doorgaans bij de autoriteit binnen komen. 'Toen was echter nog niets bekend over de aanwezigheid van fipronil in eieren. Dat beeld klopt niet', aldus Van Lint.

Voorkomen

In een reactie op de mededeling van de Belgische minister zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP niet blij te zijn met dit nieuws. 'Een vroege melding over het gevaar van fipronil had veel ellende kunnen voorkomen.'

Het Nederlandse bedrijf Chickfriend dat het fipronil gebruikte bij de bestrijding van bloedluis was pas anderhalf jaar actief op dit gebied. Bij een vroege ontdekking had voorkomen kunnen worden dat veel bedrijven met het bestrijdingsmiddel in aanraking kwamen.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer