Werken+aan+nieuw+reputatievet
Ingezonden
© Janet Beekman

Werken aan nieuw reputatievet

De pluimveehouderij is negatief in het nieuws als gevolg van de fipronil-affaire. Toch is er nog veel draagvlak. En het verloren draagvlak kan worden teruggewonnen door weer goede producten te leveren en als sector ook in de toekomst de eenheid vast te houden.

Op een van mijn cursussen heb ik het woord 'reputatievet' geleerd. Symbool voor het feit dat je in vredestijd moet bouwen aan een goed imago, een deugdelijke reputatie. Ten tijde van crisis heb je dan wat vet op de botten. Mooie gedachten, maar onze leden-pluimveehouders hebben er nu weinig aan.

Door schandelijk gedrag van externen ligt de hele sector onder vuur. En zeker in deze tijd van het jaar gaan de media hiermee aan de haal. Ik benijd de getroffen ondernemers niet. Het zijn zware, onzekere tijden. En we weten het allemaal: als het achter niet goed gaat, dan heeft dat ook zijn weerslag op het gezin.

Veel draagvlak

Naast alle hectiek in de media bespeur ik echter ook veel draagvlak voor de individuele pluimveehouder. De berichten op sociale media zijn soms schrijnend en zo kwetsend. Maar vaak ook ontroerend en vol van steunbetuigingen.

Achter de schermen zie ik welke inzet bestuurders tonen om de media te woord te staan, om te onderhandelen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de overheid en om hun eigen achterban te informeren en bij te staan. Diep respect heb ik voor deze voormannen en -vrouwen van de sector.

Saamhorigheid

De pluimveesector straalt ook saamhorigheid uit. Biologisch of gangbaar, kooi- of scharreleieren; iedereen kan hetzelfde lot treffen.

Dat de landen om ons heen alle Nederlandse eieren als gifeieren bestempelen, is onterecht en niet nodig. Er moet geen discussie zijn over voedselveiligheid en vertrouwen in de producten. Daar valt de grootste winst te halen, denk ik.

Vertrouwen terugwinnen

Vertrouwen terugwinnen van de consument kan door een goed, gezond ei te produceren. Maar het kan ook zeker door eenheid uit te stralen als sector, ongeacht stalsysteem of type ei. Misschien ligt hier wel weer het begin van een nieuw laagje 'reputatievet'.

Voor de komende tijd wens ik alle pluimveehouders heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Jeannette van de Ven
LTO-portefeuillehouder Gezonde dieren

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer