Groter aardappelareaal levert minder tonnen

NEPG (North-Western European Potato Growers) verwachten dit jaar een aardappelopbrengst die 1,6 procent lager is, ondanks een areaaluitbreiding van 4,8 procent ten opzichte van het groeiseizoen 2015.

Groter+aardappelareaal+levert+minder+tonnen
© Nieuwe Oogst

De aardappeloogst in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt geschat op 24,9 miljoen ton. Dat 400.000 ton minder dan vorig jaar. De aardappelopbrengst die verloren is gegaan vanwege waterschade heeft NEPG in deze cijfers verwerkt.

Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is het aardappelareaal in de vijf Europese landen met 552.000 hectare 3,4 procent hoger. De verwachte oogst is echter 2,2 procent lager dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar.

De verwachte opbrengsten voor de aardappeloogst zijn in Duitsland gemiddeld. Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland gaan uit van een lagere oogst. In België zijn de opbrengstprognoses zeer laag. Ondanks een areaaluitbreiding van 12 procent komt de Belgische aardappeloogst waarschijnlijk zo'n 5,8 procent lager uit dan het voorgaande seizoen.

Hoog onderwatergewicht

NEPG constateert grote opbrengstverschillen tussen regio's maar ook tussen rassen. Met name het grote fritesras Fontane heeft een hoog tarrapercentage als gevolg van groeischeuren en groene knollen. Het onderwatergewicht is wel hoog, dat maakt de aardappelen tijdens de oogst gevoelig voor beschadigingen en stootblauw.

In alle NEPG-landen liggen de aardappeltelers achter op het normale rooischema. Het verhoogt het risico op moeilijke oogstomstandigheden. NEPG stelt nog dat de productiekosten van aardappelen hoger zijn dan vorig jaar. Wel biedt de huidige uitgangssituatie mogelijkheden voor aardappelen op de vrije markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer