Aardappeloogst Japan 20 procent kleiner

Als gevolg van heftige wervelstormen in het belangrijkste teeltgebied valt de aardappeloogst in Japan dit jaar waarschijnlijk 500.000 ton lager uit dan vorig jaar.

Aardappeloogst+Japan+20+procent+kleiner
© Nieuwe Oogst

Japanse aardappeltelers produceerden in 2015 zo'n 2,4 miljoen ton aardappelen. Dit jaar blijft de aardappeloogst beperkt tot hooguit 1,9 miljoen ton. Dat is ruim 20 procent minder. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA publiceerde onlangs een rapport over de Japanse aardappelproductie.

Vooral in augustus en september is de Japanse regio Hokkaido getroffen door zware regenval als gevolg van tyfoons. Dit teeltgebied ligt bijna 1.000 kilometer ten noorden van Tokio. Hier wordt ongeveer 80 procent van de aardappelen in Japan geteeld.

De Japanse overheid heeft becijferd dat ongeveer 24.000 hectare landbouwgrond schade heeft opgelopen door het overvloedige water. Nog steeds is onduidelijk of alle aardappelen dit seizoen wel gerooid kunnen worden.

Kleiner areaal

Het areaal aardappelen in Japan is dit jaar ongeveer 70.000 hectare. Dat is 9,5 procent minder dan vorig jaar. De daling is een gevolg van de trend dat meer aardappeltelers op hun bedrijf kiezen voor een groter areaal aan granen. Verder was er afgelopen jaar ook minder pootgoed beschikbaar.

Van de aardappeloogst in Japan is 35 procent bestemd voor de productie van zetmeel. Ongeveer 26 procent is voor afzet als tafelaardappel en 23 procent wordt verwerkt tot vooral chips en andere aardappelproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer