%27Andere+partijen+moeten+meedoen+aan+deltaplan+waterbeheer%27
Nieuws
© provincie Groningen

'Andere partijen moeten meedoen aan deltaplan waterbeheer'

LTO heeft met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) 'goud in handen', maar in de uitvoering kan er wel wat worden verbeterd'. Meer partijen moet daarom meedoen.

Dat zegt Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen in een interview met Netwerk Platteland over de waterkwaliteit in landbouwgebieden.

Hij stelt dat DAW een ambitieus programma is, maar wijst er op dat het in de uitvoering beter kan. 'Daar komt ook wel het probleem om de hoek kijken dat LTO niet de hele branche vertegenwoordigt. Dat maakt het voor hen ook lastig. Ik vind dat we het daarom wat breder moet insteken en ook ander partijen aan tafel moet vragen, zoals de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlands Akkerbouw Vakbond (NAV).'

Samenwerkingsmodus

Staghouwer erkent dart er bij het beheer van agrarisch water veel partijen te maken hebben en het niet meevalt om iedereen in de samenwerkingsmodus te krijgen.

'Je hebt op dit dossier verschillende belangen en dat is op zich helemaal niet erg. Als je elkaar vindt in een gemeenschappelijk belang en je zegt tegen elkaar 'zo gaan we het doen', dan moet je elkaar daarin ook vasthouden. Vertrouwen is dan heel belangrijk. Als het spannend wordt moet je elkaar opzoeken en helpen', zegt de gedeputeerde.

Geld

Verder vindt hij dat boeren die maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren, hen niet alleen geld kosten, maar er ook iets aan moeten verdienen.

'Als hij niets verdient, kan hij het ook niet uitgeven', aldus Staghouwer. 'Het gaat bij dit programma ook sterk om kennisdeling, het vertellen van het verhaal. Ik zat pas in een zaal met honderd boeren waar verteld werd over het verbeteren van de kwaliteit van de bodem. Dan zie je dat de meeste boeren erg geïnteresseerd zijn.'

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer