Kamp pleit voor meer geld onderzoek

Het topsectorenbeleid in Nederland is 'effectief en doelmatig' maar de onderzoeksbudgetten moeten verder omhoog. Minister Henk Kamp (EZ) zegt dat naar aanleiding van een evaluatie van de topsectorenaanpak.

Kamp+pleit+voor+meer+geld+onderzoek
© Dirk Hol

Onderzoeksbureau Dialogic analyseerde het in 2011 ingezette beleid. Toen werden negen topsectoren aangewezen, waaronder de topsector Agri & Food en de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

De evaluatie wijst uit dat in de betreffende sectoren de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid is versterkt. Door private en publieke middelen gerichter in te zetten wegen de voordelen van de topsectorenaanpak op tegen de investeringen.

Meest innovatief

Minister Kamp wijst erop dat Nederland nu het meest innovatieve land is in de Europese Unie. 'En op drie na de meest concurrentie-krachtige economie van de wereld. Maar het kan altijd nog beter', aldus de bewindsman.

Hij doelt op de investeringen in onderzoek en ontwikkeling die op dit moment 2 procent van het bruto binnenlands product bedragen. 'Om onze sterke positie in de wereld vast te houden, moeten we doorgroeien naar 2,5 procent.'

Investeringen verhogen

Het nieuwe kabinet doet er volgens Kamp goed aan het topsectorenbeleid voort te zetten en de investeringen in onderzoek en ontwikkeling te verhogen. 'Zo kunnen we onze welvaart en werkgelegenheid ook op lange termijn veilig stellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer