%27Neem+rem+op+topsectoren+weg%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Neem rem op topsectoren weg'

Om het topsectorenbeleid meer vaart te geven, moet er gesnoeid worden in de bureaucratie. Ook mag de overheid wel wat ruimer de portemonnee trekken.

LTO-bestuurder Nico van Ruiten heeft dat voorgehouden aan de Tweede Kamer. Tijdens een hoorzitting over het topsectorenbeleid zei hij dat in de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food veel in gang wordt gezet.

Onvoldoende cofinanciering

Maar tegelijk komen veelbelovende projecten vanuit het bedrijfsleven niet tot uitvoering bij gebrek aan voldoende cofinanciering door de overheid. Volgens Van Ruiten gaat het om de helft van de gewenste onderzoeksprojecten.

Hij deed een beroep op de politiek om het budget van de overheid niet beperkend te laten zijn in de cofinanciering van projecten op maatschappelijke thema’s. Daarnaast pleitte hij voor het eenvoudiger maken en stroomlijnen van procedures en voor ontschotting van de beschikbare middelen.

Brancheorganisaties

Bij de financiering van onderzoek door het bedrijfsleven worden de mogelijkheden gemist die de productschappen boden. Van Ruiten benadrukte dat brancheorganisaties een oplossing kunnen bieden, maar dan moet de overheid wel algemeenverbindendverklaringen afgeven.

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer