SP+bezorgd+over+beleid+topsectoren
Nieuws
© SP

SP bezorgd over beleid topsectoren

De SP-fractie in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de verdeling van onderzoeksgelden in de agrarische sector. Sharon Gesthuizen en Eric Smaling hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

De zorgen betreffen het beleid van de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Die verdelen samen 47 miljoen euro per jaar voor publiek-private projecten met de Dienst Landbouwkundig Onderzoek.

Ons kent ons

Het Wageningse universiteitsblad Resource meldde onlangs dat vooral marktleiders en sectororganisaties op goede voet verkeren met de topsectoren. Kleine bedrijven vallen in dat 'ons kent ons' beleid buiten de boot bij de verdeling van de gelden.

De SP meent dat innovatie door 'creatieve geesten' op deze manier in gevaar komt. De Kamerfractie wil weten wat de staatssecretaris hiervan vindt.

Den Hartog

In de vragen wordt ook de positie van Leo den Hartog aan de orde gesteld. Hij zit in de directie van voerfabrikant Nutreco, is buitengewoon hoogleraar Duurzame Diervoeding in Wageningen en bestuurslid van de topsector Agri & Food.

Het blad Resource noemt Den Hartog 'het ideale oliemannetje' tussen de belangen van het bedrijfsleven. De SP betwijfelt of op die manier alle onderzoeksbelangen evenredig aan bod komen.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer