Nederland+heeft+er+weer+een+afzetmarkt+bij
Column
© LTO Nederland

Nederland heeft er weer een afzetmarkt bij

Het is nauwelijks opgevallen in de landelijke media, maar o zo belangrijk voor de Nederlandse agrarische sector. Op 6 juli is een politieke deal gesloten voor een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan: het Japan-EU Economic Partnership Agreement, ook wel Jeepa genoemd. Dit vrijhandelsakkoord zal het makkelijker en stukken goedkoper maken voor bijvoorbeeld de Nederlandse vlees- en zuivelsector om te exporteren naar Japan.

De VVD zet zich al jaren in voor dergelijke handelsakkoorden, waarbij de afzetmarkt voor Nederlandse exportsectoren wordt vergroot. Zo riep minister-president Mark Rutte met een aantal collega-premiers de Europese Commissie op om meer werk te maken van internationale vrijhandel.

Een belangrijke rol was ook weggelegd voor Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, die zich, mede op aandringen van mij en mijn collega's in het Europees Parlement, al jaren sterk maakt voor meer toegang tot (nieuwe) exportmarkten. Na eerdere handelsverdragen met bijvoorbeeld Canada is het akkoord met Japan opnieuw een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse export.

Gezamenlijk zijn de Europese Unie en Japan goed voor 40 procent van de wereldhandel. Daarmee is Jeepa het grootste vrijhandelsakkoord ter wereld.

De onderhandelingen voor het handelsakkoord met Japan kenden een stroeve start. Een groot struikelblok was het feit dat Japan de hele agrarische sector buiten het verdrag wilde laten, iets wat voor de Europese Unie ondenkbaar was. Daarnaast was Japan al veel dichter bij een handelsakkoord met de Verenigde Staten met het Trans-Pacific Partnership (TPP).

Het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump gestalte gaf aan zijn verkiezingsbelofte en de Verenigde Staten zich terugtrokken uit TPP in januari, werden de belangen voor Japan om een handelsakkoord met de Europese Unie af te sluiten vele malen groter. De mate waarin Japan bereid was haar markt open te stellen voor de Verenigde Staten geldt nu voor de Europese Unie.

Het onderhandelingsproces is in een versnelling terechtgekomen met het handelsakkoord als gevolg. Jeepa mag dan weliswaar niet veel aandacht hebben gekregen, maar zal snel genoeg bekend raken bij ondernemend Nederland. Exportland Nederland heeft er weer een ruimere afzetmarkt bij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer