Twentenaren+gaon+veur+derogatie
Column
© Europees Parlement

Twentenaren gaon veur derogatie

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaat vanaf september aan de slag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO); een verademing voor de land- en tuinbouwsector. Van Dam maakte er de afgelopen anderhalf jaar een potje van. Het fosfaatrechtenstelsel, gebrek aan inzet voor de derogatie en zijn exclusieve aandacht voor innovatie hebben hem niet geliefd gemaakt.

Het grootste hoofdpijndossier is nog wel het fosfaatreductieplan. Terwijl honderden veehouderijen de deuren inmiddels hebben moeten sluiten en een groot aantal mensen hun baan heeft verloren, vertrekt Van Dam naar zijn volgende functie. En dat terwijl er ook bij al die families, die noodgedwongen met hun bedrijf hebben moeten stoppen, brood op de plank moet komen. Hij laat de varkenshouderij, pluimveehouderij en melkveehouderij dan ook met een diepe wond achter.

Dan de derogatie. Toekenning van de derogatie voor volgend jaar is nog altijd geen feit. Onlangs was in de Landbouwcommissie van het Europees Parlement Jaap Schröder van Wageningen University & Research te gast. Hij stelde dat er geen redenen zijn om de derogatie voor de komende vier jaar niet aan Nederland toe te kennen. Daar voegde hij aan toe dat maatwerk met betrekking tot het mestbeleid cruciaal is. Eén mestnorm voor heel Nederland noemt hij dan ook 'belachelijk'.

Samen met minister Henk Kamp van Economische Zaken, die zelf woonachtig is op landgoed Nijenhuis in Diepenheim, en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu uit Enschede wil ik de komende tijd hard gaan trekken aan behoud van de derogatie. Als landgoedbeheerder ziet ook minister Kamp de grote waarde in van een goed functionerend en effectief beleid.

Dat de derogatie voor veel boeren belangrijk is, bleek vorige week weer eens, toen LTO Noord Zuid Twente een bezoek bracht aan het Europees Parlement. De LTO Noord-leden spraken meerdere malen het belang van de uitzonderingsregel voor de Nederlandse melkveehouderij uit.

Daarom wil ik een beroep doen op Kamp en Dijksma. Zij kunnen mij helpen met het behoud van de derogatie voor Nederland. Vooral Dijksma zou een grote rol kunnen vervullen als afgevaardigde tijdens bijeenkomsten van de Europese Raad waar ze regelmatig met de milieuministers spreekt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer