Appeloogst+valt+kwart+lager+uit
Nieuws
© koos van der spek

Appeloogst valt kwart lager uit

De Nederlandse appeloogst is dit jaar een kwart kleiner dan vorig jaar. Dit melden de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en GroentenFruit Huis op basis van werkgroep oogstraming.

De perenoogst in Nederland ligt 18 procent onder het niveau van vorig jaar. De oogstraming voor peren is 307 miljoen kilo, die voor appels 233 miljoen kilo. De oogstreductie is vooral toe te schrijven aan nachtvorst en koud voorjaarsweer, aldus beide organisaties.

Per regio en per bedrijf is het beeld van vorstschade sterk wisselend. Vooral telers in het zuiden van het land verwachten minder te plukken. In Zeeland en Zuid-Limburg is, vergeleken met Gelderland en Flevoland, te weinig oppervlaktewater beschikbaar om de bloesem te beregenen als bescherming tegen vorst.

Kwaliteit

'De appels en peren die nu aan de bomen hangen zijn van goede kwaliteit. Ook is er tot nu toe weinig hagelschade. Ondanks de kleinere oogst zijn er voldoende appels en peren beschikbaar om aan de binnenlandse consumptie te voldoen', stelt de NFO.

De appelteelt vindt in Nederland plaats op 6.950 hectare, terwijl perenbomen op 9.750 hectare te vinden zijn. Jaarlijks krimpt het oppervlak met appelbomen een paar procent en stijgt het perenoppervlak. Elstar is met een aandeel van 45 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel.

Dit jaar wordt naar verwachting 104 miljoen kilo Elstar geoogst, wat neerkomt op een daling van 22 procent. Vergeleken met 2016 worden dit jaar ook andere appelrassen in Nederland minder geplukt. De pluk van Jonagold is bijvoorbeeld 31 procent kleiner dan in 2016.

Conference

De oogst van Conference, goed voor ruim 80 procent van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 254 miljoen kilo. Dit betekent een daling van 13 procent. Het oppervlak met Conference stijgt jaarlijks; dit jaar met 3 procent. Het aanbod van Doyenné du Comice valt door slecht weer tijdens de bloei met 14 miljoen kilo 55 procent lager uit dan het afgelopen jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer