Sector+start+innovatieprogramma+Fruit+4%2E0
Nieuws
© NFO

Sector start innovatieprogramma Fruit 4.0

De fruitsector is gestart met het innovatieprogramma Fruit 4.0. In het project wordt gewerkt aan technologische innovaties, die zijn gericht op het verhogen van kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen.

Door in de toekomst informatie over bloei, vruchtontwikkeling, bladvitaliteit, bemesting, gewasbescherming, oogst- en sorteerresultaten beter aan elkaar te verbinden, krijgen telers meer en betere informatie voor de bedrijfsvoering. Deze informatie kan worden ingezet om de opbrengst van percelen kwalitatief en kwantitatief te optimaliseren, stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Monitoring bloesem en vruchtontwikkeling

Tot het programma behoort de ontwikkeling van een laagdrempelige technologie voor het monitoren van bloesem en vruchtontwikkeling in de boomgaard. Hiermee willen de projectpartners uiteindelijk naar gerichtere vruchtdunning voor kwaliteitsverbetering en arbeidsbesparing. Daarnaast kan deze technologie bijdragen aan betere oogstprognoses.

Ook wordt binnen het project uitgewerkt hoe sorteergegevens kunnen worden gekoppeld aan informatie over een perceel. In het projectonderdeel datamanagement voor bedrijf en keten proberen de onderzoekers de datakoppeling te verbeteren.

Vervolg van roadmap

Fruit 4.0 is het vervolg op de roadmap voor automatisering en digitalisering in de Nederlandse fruitteelt die vorig jaar is ontwikkeld. Het maakt deel uit van het Topsectorenproject Precisie Tuinbouw. In dit topsectorenproject werken 26 partijen samen om in de tuinbouw - in de open lucht en in kassen - tot een optimale productie te komen door de inzet van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management ondersteunende datasystemen.

Fruit 4.0 is mede tot stand gekomen op initiatief van de NFO. Het onderzoek wordt gecoördineerd door Wageningen Research. In totaal nemen veertien partijen deel aan het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer