Fruittelers eten noodgedwongen eigen appels

De nood is hoog bij veel fruittelers. De resultaten van de goede exportcijfers zie volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) je niet terug op het bedrijf.

De Russische Boycot zit veel fruittelers nog dwars, laat Marc André de la Porte van de NFO weten. 'Op sommige bedrijven is de nood hoog. Tal van bedrijven draaien economisch zwaar negatief.'

De goede exportcijfers ziet hij dan ook niet terug op het bedrijf. 'Met name de markt voor de appels staat zwaar onder druk en is voor de bedrijfsvoering nog steeds negatief in Nederland. Wij kunnen het enthousiasme van de Staatssecretaris dus niet delen.'

Tropisch fruit

De goede cijfers zijn wel te danken aan tropisch fruit dat via de haven van Rotterdam Nederland binnenkomt. En doorgevoerd wordt Europa in. De la Porte: 'Wat je nou ziet gebeuren is dat bedrijven vervroegd stoppen en dat op een heel aantal plaatsen het bedrijf opgegeten wordt om toch de kosten voor levensonderhoud in de benen te houden.'

Er is zware concurrentie van de landen uit Oost-Europa. 'Miljoenen, zo niet miljarden subsidie is naar Oost-Europa gegaan voor de aanplant van met name appels. Die komen nu allemaal in productie. We krijgen dus nu het water van twee kanten naar ons toe. Aan de ene kant de boycot en aan de andere kant de gesubsidieerde productie waar we niet tegenop kunnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer