Nog+veel+mis+bij+voedselresten+in+diervoeder
Nieuws
© Henk Bouwman

Nog veel mis bij voedselresten in diervoeder

Er schort nog veel aan de traceerbaarheid van plantaardige bijproducten die dienen als grondstof voor de veevoederindustrie. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na eigen onderzoek.

De NVWA onderzocht in 2016 de afnemers van plantaardige bijproducten uit de levensmiddelenindustrie. Bij 8 van de 23 bedrijven was de traceerbaarheid van de producten niet in orde. Bij de 62 geïnspecteerde oorsprongsbedrijven (waar de plantaardige bijproducten vandaan komen), werden in totaal 19 overtredingen vastgesteld.

De overtredingen varieerden van het niet op orde hebben van de identificatietraceerbaarheid, het ontbreken van een diervoederregistratie tot het opwaarderen van diervoeder naar levensmiddel.

Sommige bijproducten in de levensmiddelenindustrie zijn grondstoffen voor diervoederbedrijven. Het is belangrijk om te weten hoe deze stromen lopen, zodat mogelijke dier- en voedselveiligheidsrisico's inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Veiligheid

Incidenten met diervoeders in het verleden laten zien dat onzorgvuldig handelen grote gevolgen kan hebben voor de vlees- en zuivelsector en voor de veiligheid van producten en consumenten. Dat was aanleiding voor de NVWA om in 2016 bij levensmiddelen- en diervoederbedrijven een onderzoek te starten naar de naleving van regelgeving voor stromen van plantaardige producten.

Bij de onderzochte bedrijven gaat het om verwerkers van aardappelen, mais, rijst of meel en om groente- en fruitsnijderijen. Gekeken is of werd voldaan aan de voorwaarden voor diervoeder: bestemming als diervoeder, inrichtingseisen, onderkennen en beheersen van risico's, etikettering als diervoeder en registratie als diervoederbedrijf.

Vervolgaanpak

Vervolgens zijn 23 afnemers van plantaardige bijproducten onderzocht: 7 diervoederbedrijven, 5 afvalverwerkers, 3 vergisters, 3 handelsbedrijven, 2 veehouderijbedrijven, 2 foeragehandelaren en 1 transporteur. Bij deze bedrijven werd gekeken of de administratieve documenten van de ontvangen bijproducten overeenkwamen met de informatie van de oorsprongsbedrijven.

De NVWA is in 2017 verdergegaan met het in beeld brengen van de stromen bijproducten van levensmiddelen naar diervoeders. In 2017 worden industriële producenten van snoep, industriële banketbakkers en vleesverwerkende bedrijven geïnspecteerd.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer