Winterveldboon nog relatief nieuw

De zoektocht naar kansrijke gewassen voor de Nederlandse landbouw heeft een nieuw gewas opgeleverd: winterveldbonen. In Zelhem konden boeren afgelopen week kennismaken met het gewas tijdens een praktijkmiddag over winterveldbonen.

'De winterveldboon is een relatief nieuw gewas in Nederland', zegt Jos Groot Koerkamp van Limagrain. 'Maar veehouders zijn zeer geïnteresseerd en willen graag weten wat ze er mee kunnen als vervanger van krachtvoer.'

Samen met ZLTO organiseerde Limagrain daarom drie praktijkmiddagen over de teelt, opslag, vervoedering en afzet van dit gewas. Deze week zijn er nog demodagen bij telers in Haps en Tholen.

Eiwit

Dit eiwitrijke, vlinderbloemige gewas wordt in het najaar gezaaid en in de zomer geoogst. Het gewas is inzetbaar voor de teelt van een eigen voedergewas voor koeien, kippen en varkens, maar ook voor akkerbouwers als extra gewas in hun bouwplan.

Bemesting

Verder is onderzoek gaande om de eiwitten af te zetten in het foodsegment als vleesvervanger. 'De opbrengst van eiwit in gras loopt terug vanwege de bemestingsnormen', volgens Groot Koerkamp. 'Je moet dat eiwit ergens anders vandaan halen. Winterveldbonen leveren veel ruw eiwit.'

Voor de vergroening binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) tellen winterveldbonen mee als vlinderbloemigen. Uiteraard is het een derde gewas naast bijvoorbeeld gras en mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer