Plannen Brabant bedreiging voor veehouder

Voor geitenhouder Jos Keijzers en varkenshouder Maarten Rooijakkers was het deze week anders boeren in Noord-Brabant.

Door de plannen van provincie Noord-Brabant weten beide heren niet meer waar ze aan toe zijn en is hun toekomst in gevaar. De plannen hebben grote impact op de bedrijven. 'Deze plannen zijn een bedreiging voor ons bedrijf' vertelt Keijzers.

Tot 2028 was de geitenhouderij vrijgesteld van de emissiebeperkende eisen. 'Nu moeten we ineens in 2022 wel aan de eisen voldoen, de gevolgen voor ons zijn groot', vertelt Rooijakkers. 'Ik moet voor 2022 nog investeringen doen waar ik niet op gerekend had.'En of dat allemaal haal baar is, is maar zeer de vraag.'

Vrijgesteld

Keijzers zal zijn stallen aan moeten passen. 'Ik snap niet dat de biologische geitenhouders zijn vrijgesteld van deze maatregelen, want qua huisvestingssysteem is er geen verschil, als ik de deuren open doe ben ik ook biologisch.'

De ZLTO stapt naar de rechter om de plannen aan te vechten. 'Als het gaat om de investeringen die daar bij horen en de effecten, dan hoop ik dat de rechter oordeelt dat het een brug te ver is' besluit Rooijakkers.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer