'Uitvoering Brabantse veehouderijbeleid zal vastlopen'

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdagavond ingestemd met een versnelde transitie van de veehouderij. Dat nieuwe beleid zal vastlopen in de uitvoering, voorspelt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

In die mening staat Huijbers niet alleen, weet hij. 'Ook veel Brabantse gemeenten vrezen de fase die nu komen gaat. Ze moeten een beleid gaan uitvoeren dat niet uitvoerbaar is.'

Provinciale Staten gingen vanavond in grote lijnen akkoord met de plannen van Gedeputeerde Staten. Die willen de stikstofuitstoot uit stallen versneld terug te dringen en stalderen in te voeren.

Stallen moeten daarmee nu zes jaar eerder dan oorspronkelijk de afspraak was, voorzien zijn van de nieuwste emissiearme technieken. En de bouw van nieuwe stallen in Oost- en Midden-Brabant moet gepaard gaan met de sloop van oude stallen in de directe omgeving.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers: 'We maken sowieso een gang naar de rechter'

Armoede

Dit beleid betekent het einde van ruim vijfhonderd Brabantse gezinsbedrijven. Honderden anderen komen onder de armoedegrens terecht. De statenleden haalden wel enkele scherpe kantjes van de voorstellen af. Zo zijn een aantal biologische bedrijven vrijgesteld van investeringen.

Daarnaast wilden partijen de zekerheid dat er aanvullende maatregelen komen die ervoor zorgen dat boeren niet te hard worden geraakt. Zo moeten er onder meer oplossingen komen voor jonge boeren, boeren die tegen hun pensioen aan zitten en voorlopers moeten de mogelijkheid krijgen om door te gaan.

Die maatregelen zijn echter nog niet concreet geworden. 'Wat blijft, is een pakket aan maatregelen dat grote consequenties zal hebben voor duizenden veehouders in Brabant,' aldus Huijbers.

Verzet

ZLTO zag het verzet tegen de provinciale plannen de afgelopen maanden groeien. Veehouders lieten massaal van zich horen via sociale media, met sleutelacties en protesten op het provinciehuis in Den Bosch. 'Indrukwekkend en waardig,' noemt Huijbers de acties.

Veel veehouders stonden niet alleen in hun kritiek op het beleid, merkte de ZLTO-voorzitter. 'Veel partijen hebben zich in het debat gemengd. Van de Dierenbescherming tot de Rabobank en van werkgevers tot de mengvoerindustrie. Ook dat deed deugd.' Het pleit is wat Huijbers betreft daarom ook niet beslecht vandaag. 'We maken sowieso een gang naar de rechter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer