Boomteelt+wil+noodfonds+voor+Xylella
Nieuws
© LTO-vakgroep bomen en vaste planten

Boomteelt wil noodfonds voor Xylella

De LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten probeert samen met het ministerie van Economische Zaken en de NVWA een noodfonds voor de boomkwekerij op te zetten, voor het geval dat Xylella uitbreekt in Nederland.

Vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers luidt de noodklok, na de laatste vondst van de quarantaine-bacterie in kersenbomen op het Spaanse eiland Mallorca.'Xylella is nu al opgedoken in Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. We zijn al bijna omringd.'

Mallorca

Raaijmakers wuift de gedachte weg dat het wel allemaal zal meevallen, want Mallorca is toch een eiland. 'Het is niet de vraag of we in Nederland Xylella krijgen, maar wanneer de bacterieziekte ook in Nederland wordt gevonden. Door de EU-handel en de toeristen die uit besmette gebieden plantjes meebrengen naar huis, lopen we een enorm risico.'

Met een noodfonds zouden gedupeerde bedrijven, na een uitbraak, financieel geholpen kunnen worden. 'Het zou al fijn zijn als we dan in de buurt kunnen komen van een enigszins verzachtende situatie', aldus Raaijmakers.

EU-geld beschikbaar

Via een vrijwillige bedrijfsverzekering kan zo'n fonds gevuld worden. Daarnaast is er volgens Raaijmakers cofinanciering mogelijk. 'Er is EU-geld beschikbaar, maar dan moet het bedrijfsleven wel 25-50 procent zelf betalen.'

De komende weken peilt de LTO-vakgroep onder kwekers hoe groot het draagvlak is voor de opzet van een noodfonds. Na de jaarwisseling staat hierover overleg gepland met het ministerie van economische Zaken en de NVWA De kwestie zal tijdens de LTO Boomkwekersdag op 20 december ook zeker prominent op de agenda staan.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer