Brabantse boeren proberen VVD aan hun kant te krijgen

Veehouders in Deurne kwamen dinsdagavond samen om te protesteren tegen de versnelde ingang van de plannen van provincie Noord-Brabant voor de intensieve veehouderij. Zij hopen VVD Brabant te overtuigen tegen de plannen van Gedeputeerde Staten te stemmen.

VVD Brabant hield een informatiebijeenkomst om de plannen van Gedeputeerde Staten toe te lichten. De maatregelen komen uit de koker van gedeputeerden Anne-Marie Spierings (landbouw) en Johan van den Hout (milieu).

In die plannen staat dat veehouders zes jaar eerder dan afgesproken hun verouderde stalinrichtingen moeten aanpassen aan de nieuwe eisen. Wanneer een ondernemer wil uitbreiden moet hij voor elke tien vierkante meter die hij wil bouwen elders elf vierkante meter slopen. De kosten daarvoor zijn voor de ondernemer.

Onverteerbaar

Een versnelling van dit beleid is volgens de gedeputeerden noodzakelijk omdat de beoogde milieureductie in 2028 niet gehaald wordt. Bovendien willen ze met deze maatregelen andere sectoren, zoals de industrie en wegenbouw, ruimte geven om te groeien.

Ik begrijp nog steeds niet waarom de regels zes jaar naar voren worden gehaald. De beoogde milieuwinst is klein in vergelijking met de gevolgen voor de boeren

Varkenshouder Willem Berkers

VVD Brabant staat als coalitiepartner achter de plannen. De kans is daardoor groot dat de plannen doorgaan. De boeren vinden het onverteerbaar dat de provincie eenzijdig de afspraken wil wijzigen. Ondernemers hebben in de afgelopen jaren al veel investeringen gedaan en milieuwinst geboekt. Nog meer investeren op korte termijn zit er voor veel van hen niet in.

Meer acties

Naar verwachting zullen vele honderden Brabantse boeren vroegtijdig met hun bedrijf moeten stoppen als de plannen doorgaan. Vrijdag 7 juli nemen Provinciale Staten een besluit. Of de veehouders in Deurne de statenfractie van de VVD hebben kunnen overtuigen, is niet duidelijk. Wel kunnen ze rekenen op steun van de lokale Brabantse afdelingen van de van oudsher liberale ondernemerspartij.

In de hele provincie vinden deze week acties plaats, maar vooral in Zuidoost-Brabant waar de meeste veehouderijen zijn gevestigd. Het hele land kijkt naar Noord-Brabant. Andere provincies hebben nog geen beleid gemaakt voor de intensieve veehouderij en volgen wat er in het zuiden gebeurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer