Varkenspest velt Tsjechische wilde zwijnen

In de Tsjechische regio Zlin is Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetoond bij twee wilde zwijnen. Dat gebied ligt 80 kilometer van de Oostenrijkse grens. Rond het gebied is een beperkingsgebied ingesteld.

Varkenspest+velt+Tsjechische+wilde+zwijnen
© Het Utrechts Landschap

AVP is een zeer besmettelijke ziekte voor alle varkens, tam en wild. Voor de mens vormt AVP geen gezondheidsrisico. De mens kan wel een rol spelen bij de verspreiding van het virus naar andere gebieden. Varkens kunnen niet ingeënt worden tegen Afrikaanse varkenspest.

Het is moeilijk om AVP in een wilde zwijnenpopulatie te bestrijden, een uitbraak bij gehouden varkens heeft vergaande gevolgen voor de varkenssector. Vandaar een introductie van de ziekte in Nederland moet worden voorkomen.

Keukenafval

Een varken kan op verschillende manieren worden besmet. Niet alleen via direct contact met een besmet dier, maar ook via het voer, zoals keukenafval. Het voeren hiervan is binnen de Europese Unie verboden.

Ook vindt de besmetting plaats via materialen met virushoudend materiaal en bepaalde teken. De tekensoort wordt vooralsnog niet in Midden- en Noord-Europa aangetroffen. Wel onder meer in Spanje.

Alertheid geboden

Het Dutch Wildlife Health Centre waarschuwt toeristen om geen voedsel met varkensproducten, zoals vleeswaren, in de natuur weg te gooien en bijvoorbeeld laarzen na een tocht door de natuur goed te reinigen.

Ook jagers moeten de nodige hygiëne in acht nemen, bijvoorbeeld door wegwerphandschoenen te dragen en de handen te wassen na het contact met een wild zwijn. Ook moeten autobanden worden schoongespoten en de laarzen en de wildbak worden gewassen. Voor de kleding wordt een wasprogramma van minimaal 60 graden aangeraden. Verder wordt het varkenshouders afgeraden om in besmette gebieden te gaan jagen.

Meenemen verboden

Het is overigens verboden om een geschoten wild zwijn mee te nemen uit een gebied waar een besmettelijke ziekte, zoals Afrikaanse Varkenspest, heerst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer