Nieuwe gevallen Afrikaanse varkenspest

Na een periode van betrekkelijke rust zijn deze week weer nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld bij wilde zwijnen en commerciële bedrijven in Rusland en Litouwen. Voor de Duitse regering is AVP reden om een monitoringssysteem voor vroegtijdige opsporing op te richten.

Nieuwe+gevallen+Afrikaanse+varkenspest
© Provincie Noord-Brabant

De situatie met Afrikaanse varkenspest zorgt al jaren voor onrust. Vanaf 2007 heeft het uit Afrika afkomstige virus zich verspreid in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en in 2014 kwamen de eerste meldingen uit Polen. Het virus verspreidt zich met name via wilde zwijnen die hun leefgebied steeds verder opschuiven naar het westen.

Voor het Duitse ministerie van Landbouw is dat aanleiding om een monitoringssysteem voor vroegtijdige opsporing op te tuigen. De opzet is om dieren die ervan worden verdacht dat ze besmet zijn met AVP te onderzoeken. Het gaat om dood gevonden dieren of dieren die zijn afgeschoten omdat ze afwijkend gedrag lieten zien.

Klassieke varkenspest

Deze dieren worden niet alleen onderzocht op AVP, maar ook op klassieke varkenspest omdat de verschijnselen van beide ziektes identiek zijn. Daarnaast worden gezonde geschoten wilde zwijnen blijvend gemonitord op antilichamen. Het is de Duitse overheid er alles aan gelegen om de situatie rond AVP beheersbaar te houden, met name omdat veel veetransporten het land dwars doorkruisen.

Behalve via wilde zwijnen ligt het grootste risico voor verspreiding van AVP via besmette varkensvleesproducten. Vooral diepgevroren vlees, maar ook gerookt en bewerkt vlees, vormen een risico. Begin augustus werd AVP vastgesteld op JSC Nadezda pig farm in de oblast Kursk. In de regio werden 17.000 varkens geruimd. De grootste zorg van het Russische veterinaire autoriteiten was toen dat vlees en vleesproducten waren afgezet naar oblast Belgorod, dat 23 procent van de Russische varkensstapel herbergt.

Brief

Ook in Nederland is er zorg over de route dat AVP wordt binnengehaald via varkensvleesproducten. Eind augustus informeerde LTO haar leden daarover in een brief met daarop in het Nederlands en in het Pools een oproep om alert te blijven. De sleutelwoorden om Afrikaanse varkenspest het hoofd te bieden zijn ‘hygiëne’ en ‘biosecurity’.

Onlangs ontdekten Russische onderzoekers welke delen van het DNA een rol spelen bij de afweer tegen AVP. Volgens experts duurt het nog jaren voordat dat een bruikbaar vaccin oplevert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer