Polen eist steviger inzet EU tegen varkenspest

Polen wil dat de Europese Commissie meer actie onderneemt in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Niet alleen Polen maar ook aangrenzende Oost-Europese landen kampen met de besmettelijke varkensziekte.

Polen+eist+steviger+inzet+EU+tegen+varkenspest
© Nieuwe Oogst

Het stoort de Poolse autoriteiten dat in landen als Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië nog geregeld uitbraken van Afrikaanse varkenspest voorkomen. Het risico bestaat dat vanuit die landen nieuwe introducties van de ziekte in de EU plaatsvinden.

In de komende EU Landbouwraad, 11 mei in Brussel, wil de Poolse minister van Landbouw praten over een steviger inzet. Hij denkt aan meer internationale samenwerking, meer transparantie over de situatie en regelmatige informatievertrekking door de getroffen landen.

Wisselend succes

De Europese Commissie biedt Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië nu al hulp om verspreiding naar de EU te voorkomen. Ook wordt met wisselend succes geprobeerd om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te krijgen.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) 'begrijpt en steunt' het verzoek van Polen, zo meldt hij aan de Tweede Kamer. 'Tegelijk realiseert Nederland zich dat de Europese Commissie al veel doet op dit vlak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer