Edwin Tijs creatiefst in afleiden biggen

De creatiefste oplossing om biggen af te leiden komt van varkenshouder Edwin Tijs uit Luttenberg. Hij oogstte het meeste applaus voor zijn combinatieaanpak.

Edwin+Tijs+creatiefst+in+afleiden+biggen
© Gerard Vrakking

Bijterij voorkomen was het thema van de boerenavond van De Oosthof Dierenartsen vorige week in Markelo. Ruim negentig varkenshouders daarop af. Een derde van hen erkende af en toe last te hebben van oornecrose bij hun biggen.

Het praktijkgedeelte van die avond ging over hokverrijkingsmaterialen. Arjan Schuttert van De Oosthof Dierenartsen presenteerde een keur aan oplossingen die klanten van de praktijk instuurden. In het oog sprongen een bundel polyester zeugenbanden en het verstrekken van kalk. Volgens Schuttert stimuleert het ontsmettende poeder ook het wroetgedrag van biggen.

Vangnet

De prijs voor de creatiefste oplossing ging naar Tijs. In zijn opfokafdelingen bungelen jutezakken en jerrycans boven hokken met twintig tot dertig biggen. Ook fabriceerde hij als vangnet een variant om kaf, dat vrijkomt bij het malen van granen met zijn hamermolen, te verstrekken als extra afleiding.

Deze jerrycans met tien gaten, elk met een doorsnee van 4 centimeter, zet de varkenshouder gemiddeld eens per maand in bij een probleemhok. 'Ik experimenteerde ook met gehakseld stro, maar deze oplossing werkt beter. De dieren willen moeite doen om het kaf eruit te krijgen, spelen er wat mee, nemen wat vliesjes op en het mag in de put belanden. Het is duurzaam en effectief.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer