Varkenhouders geschokt door dierenmishandeling slachthuis

Nederlandse varkenshouders zijn geschokt en reageren met walging op de beelden van ernstige dierenmishandeling in een Vlaams slachthuis.

Varkenhouders+geschokt+door+dierenmishandeling+slachthuis
© nieuwe oogst

Een medewerker van het slachthuis maakte de beelden met een verborgen camera. Dierenorganisatie Animal Rights zette ze donderdag online. Op de opnames is te zien hoe bij varkens, bij wie de verdoving niet werkt, toch de keel wordt doorgesneden. Dieren met gebroken poten worden aan de oren over de grond gesleept. Daarnaast is te zien hoe een varken levend in een heet spoelbad terechtkomt en verdrinkt.

'Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot voor wat er op de beelden is te zien', zeggen voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Vertrouwen

NVV en LTO Varkenshouderij nemen scherp afstand van de verschrikkelijke wijze waarop de varkens in het Vlaamse slachthuis zijn mishandeld. 'Varkenshouders kunnen niet accepteren dat er zo met de dieren wordt omgesprongen. Hier past slechts walging', zeggen Jansen en Douma.

Ze leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat slachterijen de dieren waardig behandelen

'Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat de handel en de slachterijen de dieren waardig behandelen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan. Een van onze leden gaf aan direct als boer te zullen stoppen als hij weet dat een van zijn varkens op deze manier zou zijn mishandeld.'

Strenge maatregelen

NVV en LTO Varkenshouderij willen dat de Belgische autoriteiten tot op de bodem uitzoeken wat hier precies is gebeurd. Als uit het verdere onderzoek de feiten worden bewezen, willen NVV en LTO Varkenshouderij dat er strenge maatregelen worden getroffen tegen deze ongehoorde praktijken en tegen de betrokken personen.

De Vlaams minister Ben Weyts van Openbare werken heeft op basis van de beelden opdracht gegeven om de vergunning in van het slachthuis in Tielt in te trekken. De directie van de Debra Group, waarvan het slachthuis in Tielt een onderdeel is, erkent dat de opnames in het bedrijf zijn gemaakt. In een reactie laat de onderneming weten dat de werkwijze die de beelden tonen indruisen tegen alle voorgeschreven procedures die gelden voor medewerkers.

Camerattoezicht

Feveb, de Belgische organisatie van slachthuizen, pleit naar aanleiding van de beelden voor permanent cameratoezicht bij alle slachterijen. De Belgische supermarktketens Delhaize en Colruyt hebben de samenwerking met het slachthuis per direct opgezegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer