Tuinbouw+kan+bijdragen+aan+betere+volksgezondheid
Nieuws
© Koen van Wijk

Tuinbouw kan bijdragen aan betere volksgezondheid

Volgens kinderarts-intensivist Koen Joosten van Erasmus MC kan de tuinbouw bijdragen aan een betere volksgezondheid door groenten en fruit aantrekkelijker te maken voor ouders en kinderen.

Dat vertelde Joosten op 22 juni tijdens de kick-off van de 'Greenport Hub' als samenwerking tussen universiteiten en tuinbouw. Doel van deze samenwerking tussen Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit is een match verzorgen tussen de tuinbouw en academische kennis en inzichten. De bijeenkomst bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs trok zestig bezoekers.

Voor een van de sprekers, Peter Jens van Koppert Biological Systems, is het een schande dat honderdduizend kinderen ondervoed zijn en niet de nutriënten in hun lichamen en hersenen krijgen die ze nodig hebben. Hij pleit dan ook voor onderzoek naar duurzame oplossingen in voeding.

Kindervoeding

Ook kinderarts-intensivist Koen Joosten van Erasmus MC ging in op voeding bij kinderen. 'We hebben een enorm gezondheidsprobleem in Nederland. Dat komt voor een groot deel door voeding. Zo heeft 10 tot 20 procent van de pasgeborenen overgewicht en 25 tot 40 procent eet- en voedingsproblemen.'

Volgens Joosten kan de tuinbouw bijdragen aan een betere gezondheid door groenten en fruit aantrekkelijker te maken voor ouders en kinderen.

Greenport Hub

De Greenport Hub is een initiatief van het Centre for Sustainability (CfS). Dit is een samenwerkingscentrum tussen de drie Zuid-Hollandse universiteiten dat zich focust op de transitie naar een circulaire economie met inzet van academische kennis

Doel van de kick-off, die ruim zestig deelnemers uit de tuinbouw en de academische wereld trok, was het schetsen van de contouren van de onderzoeksagenda van de Greenport Hub: waarmee zou de Hub zich als eerste moeten bezighouden?

Kansen

Deze contouren werden door een tiental sprekers belicht. Wat duidelijk werd tijdens de bijeenkomst was dat er voor de tuinbouwsector enorme kansen liggen. Duidelijk werd dat naast de technologische innovaties, ook sociale en idealistische doelen een grote rol spelen. 'We hebben een utopische stip aan de horizon nodig waar we ons gezamenlijk voor in kunnen zetten', vatte dagvoorzitter Dick Veerman samen.

Ook duurzaamheid was een belangrijk thema van de kick-off. Zo vertelde Herman de Boon, voorzitter van Biobased Delta, dat de tuinbouw een gouden toekomst heeft door samen te werken met andere sectoren, zoals de chemische, die behoefte hebben aan alternatieve materialen.

De overheid heeft daarin een rol, aldus De Boon. 'De overheid zou moeten starten met het inkopen van meer circulaire producten.'

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer