Pluimveehouderij moet fijnstofuitstoot minimaal halveren

De uitstoot van fijnstof uit pluimveestallen moet binnen tien jaar worden gehalveerd. Voor nieuwe pluimveestallen gaat een reductie-eis van 70 procent gelden, meldt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Pluimveehouderij+moet+fijnstofuitstoot+minimaal+halveren
© Klein Swormink

Deze maatregelen zijn volgens Van Dam noodzakelijk vanwege de gezondheidseffecten van de fijnstofuitstoot op omwonenden van pluimveestallen. Dat laat hij samen met staatssecretarissen Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en Martin Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de Tweede Kamer weten.

Pluimveebedrijven stoten meer fijnstof uit dan alle andere veehouderijen in Nederland. Uit het onder meer vorig jaar verschenen onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-onderzoek) blijkt dat de uitstoot van fijnstof omwonenden van veehouderijen gevoeliger maakt voor infecties. Bij omwonenden komen vaker longontstekingen voor. Ook kampen zij vaker met een verminderde longfunctie, schrijven de staatssecretarissen.

Maatregelen

Naar aanleiding van de rapporten stelde het kabinet samen met de pluimveesector een pakket aan maatregelen op om de luchtkwaliteit rond stallen te verbeteren. De sector trok zich hier afgelopen februari uit terug.

Gelet op het belang voor de volksgezondheid zet het kabinet nu zelf de uitwerking van het maatregelenpakket in gang. De besluitvorming over wettelijke maatregelen wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet.

'De overheid heeft de verantwoordelijkheid de uit de onderzoeken geconstateerde gezondheidsrisico's voor omwonenden van pluimveebedrijven zoveel mogelijk te beperken. Daarom neemt het kabinet maatregelen en werkt het een wettelijke verplichting uit om de uitstoot van fijnstof minimaal te halveren', geeft Van Dam aan.

Innovatie

Naast de reductie-eis voor de komende tien jaar komt het kabinet ook met maatregelen om de uitstoot van fijnstof door pluimveehouderijen op de korte termijn aan te pakken. Zo stelt Van Dam over de komende vier jaar 1,6 miljoen euro beschikbaar. Dat geld is voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen die de uitstoot van fijnstof direct bij de bron, in de stal, vermindert.

Verder neemt Dijksma knelpunten weg om nieuwe reductietechnieken sneller erkend te krijgen. Zij past hiervoor de erkenningsprocedure aan. Ook wordt er een handreiking opgesteld voor provincies en gemeenten. Die is te gebruiken bij de beoordeling van aanvragen van bedrijven die willen uitbreiden of nieuwe bedrijven die zich willen vestigen.

Aanvullend onderzoek

Naar aanleiding van het VGO-onderzoek van vorig jaar heeft het kabinet opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek over de relatie tussen veehouderij en gezondheid van omwonenden. Dit onderzoek is naar verwachting voor de zomer gereed. Ook de Gezondheidsraad brengt voor het einde van dit jaar nader advies uit

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer