Pluimveesector bundelt emissiearme initiatieven

De pluimveesector heeft een Regiegroep Emissiearme Pluimveehouderij gevormd. Met dit initiatief willen LTO/NOP, ZLTO, LLTB, LTO Noord en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) regie voeren op emissiearme initiatieven en projecten.

Pluimveesector+bundelt+emissiearme+initiatieven
© Nieuwe Oogst

Voorzitter van de Regiegroep Emissiearme Pluimveehouderij is Hugo Bens. Leden zijn beleidsmedewerkers van de provincie Gelderland en Limburg, de regio Food Valley en Agri Food Capital.

Afstemming vindt plaats met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, alsook met de Wageningen Universiteit, Aeres hogeschool en het bedrijfsleven.

Emissiearm in 2025

Een van de ambities uit de toekomstvisie van de pluimveesector 'Koers voor een vitale pluimveehouderij in 2025', is om in 2025 emissiearm te zijn: zo weinig mogelijk emissies van fijnstof, geur, ammoniak en endotoxinen. Om dat te realiseren zijn nog wetenschappelijke onderzoeken, technische ontwikkelingen en praktijkproeven nodig.

Er start een onderzoeksproject naar beschikbaarheid van effectieve en betaalbare meetsensoren voor de pluimveehouderij om daarmee veel gerichter emissies en -reductie te kunnen meten. Op basis van feitelijke meetgegevens kan door de pluimveehouder gericht worden gehandeld.

Diverse pilots

Verbetering en combinaties van bestaande en nieuwe technieken lijken kansrijk. In de regio Food Valley is daarvoor een Praktijkcentrum voor Emissiereductie in de Veehouderij opgericht. Vanaf de zomer van 2017 worden diverse pilots met emissie-reducerende maatregelen gestart.

De ervaringen en resultaten worden via de Regiegroep Emissiearme Pluimveehouderij gedeeld met regio's met vergelijkbare ambities, zoals Noord-Brabant en Limburg. Op deze wijze kan efficiënt en effectief worden gewerkt aan korte, middellange en lange(re) termijn emissie-reducerende oplossingen voor de gehele Nederlandse pluimveehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer