Aanpassingen in fosfaatreductieplan nu definitief

De aanpassingen in de Regeling fosfaatreductieplan 2017, die staatssecretaris Martijn van Dam vorige week aangekondigde, zijn in de Staatscourant van gepubliceerd. Daarmee is de wijziging in het jongveegetal en het nieuwe reductiepercentage definitief geworden.

Aanpassingen+in+fosfaatreductieplan+nu+definitief
© Jan van Liere

Nieuw is ook dat in alle periodes in 2017 afgerekend worden over de tweede maand in elke periode. De gewijzigde regeling is per 1 juni 2017 van kracht.

Het jongveegetal geldt vanaf 1 juni niet voor bedrijven die alleen vrouwelijk jongvee (ouder dan 35 dagen) laten slachten, exporteren of dood afvoeren. Deze bedrijven mogen vrouwelijk jongvee tot en met 35 dagen afvoeren naar bedrijven met een Nederlands UBN.

Onder export valt ook de plaatsing van runderen ouder dan 35 dagen die niet hebben gekalfd op een erkend verzamelcentrum of in een door de NVWA goedgekeurde inrichting. Dit in verband met quarantaine voordat de dieren geëxporteerd worden.

Ouder dan 35 dagen

Het jongveegetal blijft gelden voor melkveebedrijven die jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren naar een ander bedrijf met een Nederlands UBN, ook als het afvoer naar een ander melk-producerend bedrijf betreft. Als een bedrijf na 1 juni een dier ouder dan 35 dagen afvoert naar een Nederlands UBN geldt, met ingang van de periode waarin de dag van afvoer valt, het jongveegetal weer voor dat bedrijf voor de rest van 2017.

LTO benadrukt dat wanneer een kalf een dag te laat (dus ná de 35ste dag) wordt afgevoerd naar een ander Nederlands bedrijf met een UBN, de betreffende melkveehouder met ingang van die periode tot en aan het eind van 2017 dus moet voldoen aan het jongveegetal.

Heffingen

In de aangepaste regeling is ook vastgelegd dat de heffing of bonus worden berekend op basis van het gemiddeld aantal aanwezige GVE in de tweede maand van elke periode. Dat was in de eerste periode ook al het geval. De gemiddelde veebezetting in de maanden juni (periode 2), augustus (periode 3), oktober (periode 4) en december (periode 5) is dus bepalend.

Kortingspercentage

Het kortingspercentage voor de derde periode (juli en augustus) is in de vernieuwde regeling definitief vastgesteld op 12 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer