LTO zoekt naar oplossing jongveegetal

De invoering van het jongveegetal stuit bij melkveehouders op onbegrip. 'Er heerst enorm veel onrust', vertelt Dirk Bruins van vakgroep Melkveehouderij van LTO. 'We zoeken met het ministerie van Economische Zaken naar een oplossing.'

Bruins merk die onrust ook op zijn eigen bedrijf. 'Weer een stuk onduidelijkheid die er is gekomen door het jongveegetal en de rechterlijke uitspraak daarover.' Samen met het ministerie zoekt LTO daarom naar een oplossing. 'Daar lijkt nu ook wat beweging in te komen.'

De regeling was bedoeld om een lek te dichten die ontstond, geeft hij aan. 'Maar je ziet dat alle bedrijven er bijna last van hebben. Dat is niet goed voor de keuzevrijheid van de ondernemers. Vandaar dat we hard aan het werk zijn om te kijken of dat niet op een andere manier kan worden ingevuld, waarbij de derogatie natuurlijk net in het geding gaat komen.'

Rechter

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) komt deze week met eventuele vervolgstappen over de het kort geding. De rechter stelde een groep melkveehouders in het gelijk over het fosfaatreductieplan 2017. De consequenties van de uitspraak zijn nog onbekend.

'Het is nu echt te vroeg om daar wat over te zeggen', verzekert Bruins. De staatssecretaris heeft aangegeven misschien in hoger beroep te gaan. 'Begrijpelijk dat die vraag er is, want ik denk dat die bij elke melkveehouder leeft. We vinden het zelf ook belangrijk en zitten daarom ook continu bij het ministerie om te kijken naar een oplossing.'

Derogatie

'We zijn nu zo ver op weg met het fosfaatreductieplan, we moeten er niet aan denken dat het plan nu nog om zeep geholpen zou worden', stelt Bruins. 'Ook als je kijkt wat voor een enorme inspanning de sector al heeft geleverd en welke pijnlijke keuzes al zijn gemaakt.'

Volgens hem moet het plan niet koste wat kost doorgaan. 'Nee dat niet, maar derogatie is wel heel erg belangrijk, dat moeten we niet onderschatten. Een ding weten we wel, dat als we de derogatie verliezen de gebruikersruimte kleiner wordt, en de ruimte verdelen is al moeilijk genoeg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer