Kamer eist meer transparantie over vee- en vleesketen

De regering moet met voorstellen komen voor meer transparantie naar burgers over 'het leven en sterven van dieren in de vlees-, zuivel- en eierketen'. Dat staat in een motie die dinsdag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Kamer+eist+meer+transparantie+over+vee%2D+en+vleesketen
© Dirk Hol

De motie was vorige week ingediend door Esther Ouwehand (PvdD) tijdens een debat over wantoestanden in een Belgische varkensslachterij. Daarin stelde zij vast dat het grote publiek geen goed beeld heeft over wat er gebeurt in de veehouderij en in de slachterijen.

Volgens Ouwehand geeft de sector onvolledige en onduidelijke informatie over wat er gebeurt met de dieren in de vlees-, zuivel- en eierketen. Hetzelfde is het geval met de overheidsinformatie, onder meer door het gebruik van weinigzeggend jargon.

Explicieter en helderder

'Het kan best wat explicieter en helderder voor burgers', meent het Kamerlid. In de motie die ze indiende wordt het kabinet opgeroepen om met voorstellen te komen voor maatregelen die burgers de gewenste duidelijkheid kunnen geven.

Het is nog niet bekend wat het demissionaire kabinet met de aangenomen motie gaat doen. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) staat op het standpunt dat de overheid heel voorzichtig moet zijn om zich te mengen in discussies of iets wel helemaal juist wordt neergezet.

Niet censureren

'Dan kom je al snel in de rol dat je aan het censureren bent wat waarover wel of niet mag worden gezegd', aldus de bewindsman. Ouwehand heeft Van Dam gevraagd in een brief aan de Tweede Kamer aan te geven wat hij nu van plan is.

Dinsdag is ook een motie van GroenLinks aangenomen over het omgaan met camerabeelden die in slachterijen zijn gemaakt. Een meerderheid van de Kamer vindt dat die beelden zonder restricties ter beschikking van de NVWA gesteld moeten worden als de dienst daar om vraagt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer