LTO+en+NVV+voor+transparantie+slachters
Nieuws
© Vion

LTO en NVV voor transparantie slachters

NVV en LTO Varkenshouderij zijn vóór transparantie in de sector, inclusief in slachthuizen. Beide organisaties vinden het goed dat er mogelijk verplicht cameratoezicht op slachthuizen komt.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft laten weten met slachterijen in gesprek te gaan over cameratoezicht. Hij sluit verplicht cameratoezicht niet uit. Van Dam zegt dit naar aanleiding van de mishandeling van varkens in een slachthuis in het Belgische Tielt.

'Alle initiatieven die kunnen bijdragen aan nog meer transparantie over de varkenshouderij, dus ook verderop in de keten, juichen wij toe. Wij zullen hierover ook in gesprek gaan met slachterijen en andere ketenpartners. Wij dragen die verantwoordelijkheid allemaal', zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Varkenshouders bieden die transparantie al volop. Er zijn geregeld open dagen en er zijn tientallen zichtstallen verspreid over heel Nederland, waar mensen 365 dagen per jaar kunnen meekijken in de varkensstal.

Ook nemen varkenshouders regelmatig deel aan publieksevenementen en er zijn vele particuliere initiatieven van varkenshouders op sociale media, waarbij burgers elke dag kunnen meekijken in de stal en rechtstreeks in gesprek kunnen gaan met varkenshouders.

Goed leven

'Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat varkensvlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad. Een goed leven houdt echter niet op bij het boerenerf. Ook bij het transport en in de slachterij moeten de dieren tot het laatste moment van hun leven waardig worden behandeld', aldus Douma en Jansen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer