Boeren in Hardenberg aan de slag met dunne fractie

Een aantal veehouders, akkerbouwers, loonwerkers en mestverwerkers in de gemeente Hardenberg wil samen meer halen uit de dunne fractie van drijfmest. Zes ondernemers hebben daarom een proeftuin opgezet.

Boeren+in+Hardenberg+aan+de+slag+met+dunne+fractie
© Han Reindsen

Doel van het project is om regionaal mineralenkringlopen te sluiten, meer toegevoegde waarde voor producten uit mest te creëren en te zorgen voor evenwicht op de mestmarkt.

Met nieuwe verwerkingstechnieken voor de dunne fractie van mest, denken ze de afzet van dit product te kunnen vergemakkelijken. Daarnaast wil de groep bemesten op maat stimuleren en vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.

In een pilotproject dat nu van start is gegaan, wordt onder regie van Stimuland, een aanpak in drie fasen gevolgd:

Scheiden

Eerst wordt gekeken naar de toepassing van mestverwerkingstechnieken. Door de dunne fractie van mest verder te scheiden kan bijvoorbeeld ammonium nitraat worden gewonnen, een gangbare meststof.

Transport van dunne fractie is duur, daarom wordt verdere indikking daarvan eerst aangepakt. Door het product in de regio af te zetten wordt nog eens een verdere kostenbesparing bereikt.

Vraag en aanbod

In een volgende fase wordt ook vraag en aanbod van mineralen beter op elkaar afgestemd en worden oplossingen gezocht om dit binnen de regio beter te organiseren.

Tenslotte wordt gewerkt met 'bemesten op maat'. Dat zijn experimenten met verschillende toedieningsapparatuur voor de diverse mestfracties.

Nauwe samenwerking

In het project zijn nu vijf boeren en een loonwerker actief. Zodra er concrete producten zijn, kan het project verder worden opgeschaald. In het project werken diverse partijen nauw met elkaar samen, waaronder Countus, Stichting Vitaal Platteland, Kennispoort Zwolle, de gemeente Hardenberg en regionaal adviesbureau Stimuland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer