Milieu heeft meeste baat bij energie uit pluimveemest

Pluimveemest gebruiken om energie op te wekken, is de beste toepassing vanuit milieuperspectief. Dat stelt onderzoeksbureau CE Delft, specialist op het thema duurzaamheid.

De onderzoekers vergeleken negen manieren waarop pluimveemest kan worden gebruikt en brachten in kaart, welke effecten die hebben op het milieu. CE Delft kent de hoogste scores toe aan het met pluimveemest opwekken van elektriciteit, in combinatie met het recyclen van fosfor en kalium.

Dat gebeurt in Nederland momenteel op twee manieren: kleinschalig (bij één individuele pluimveehouder) en centraal, bij energiecentrale BMC in Moerdijk. Vergisten, composteren en het traditionele uitrijden van onbewerkte pluimveemest in Nederland leveren ook milieuwinst op.

Export

Het direct aanwenden in Duitsland van Nederlandse pluimveemest is milieubelastend. Dat geldt ook voor droge pluimveemestkorrels die geëxporteerd worden. Zowel de productie als de wereldwijde export van deze korrels kost veel energie, afkomstig uit fossiele brandstoffen.

Gerd-Jan de Leeuw, manager mest en mineralen bij energiecentrale BMC Moerdijk is blij met de uitkomsten: 'Het is goed dat opnieuw is vastgesteld dat de combinatie van energie opwekken met hergebruik van kostbare mineralen de beste manier is waarop je pluimveemest kunt verwerken. Gelukkig doen de onderzoekers daarnaast enkele aanbevelingen waarmee we onze milieuwinst verder kunnen verbeteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer