Overijssel+koopt+ruilgrond+in+Haaksbergen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overijssel koopt ruilgrond in Haaksbergen

Provincie Overijssel heeft 45 hectare landbouwgrond aangekocht in de gemeente Haaksbergen. Met deze aankoop komt het natuurherstelproject in deze gemeente een stap dichterbij.

De grond is voor eigenaren van grond waarop natuurherstelmaatregelen worden uitgevoerd. Voor Haaksbergen is beschikbare ruilgrond waardevol om boeren een reëel alternatief te bieden.

Overijssel is verantwoordelijk voor 24 Natura 2000-gebieden. Bij een aantal van die gebieden heeft het herstellen van de natuur effect op omliggende agrarische bedrijven.

Natuur versterken

Sinds 2013 werken veertien maatschappelijke partners en de provincie nauw samen om in die gebieden de natuur te versterken en gelijktijdig ruimte te houden voor economische ontwikkeling.

Gemeente Haaksbergen trekt de gebiedsprocessen voor de bijzondere natuurgebieden in haar gemeente. Met de verwerving van deze ruilgrond is realisatie van de natuuropgave in de gemeente een belangrijke stap dichterbij gekomen. De aangekochte 45 hectare bevindt zich nabij de Hegebeekweg.

Goed nieuws

'De provincie heeft recentelijk beleid voor de aankoop van dergelijke ruilgrond vastgesteld. Dat dit in Haaksbergen meteen tot aankoop van een flink stuk ruilgrond leidt, is goed nieuws voor grondeigenaren en daarmee ook voor de natuur', zegt gedeputeerde Hester Maij.

'In het intensieve overleg dat de gemeente voert met alle partijen is ruilgrond soms de sleutel tot succes. Zo komen we samen tot resultaten. Als provincie Overijssel ondersteunen wij dat door met de betrokken grondeigenaren afspraken te maken over de benodigde gronden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer